ОПУСТОШЕНИЕТО НА УЛ. „БУДАПЕЩА“

март 31, 2009 at 6:17 pm (Текстове)

Улица „Будапеща“ е пряка на „Дондуков“ и до скоро беше една от най-зелените, красиви и романтични улици на Стара София. Докато не започна поетапно и целенасочено унищожение. От около 6м. тази наистина изключително приветлива и приятна улица започна да губи облика си. Бяха варварски разрушени над 5 великолепни къщи, до една паметници на културата, унищожени бяха дворовете и дърветата в тях, красивите характерни огради. На тяхно място сега зеят грозни чакълени петна- „терените“ бяха превърнати в паркинги! Тези паркинги, освен че са светотатство върху тъкънта на стария град, са и абсолютно ненужни и празни през 90% от времето! Изчезнаха от лицето на Стара София и два дома за възрастни хора- единият на „Будапеща“ , а другият – пад ъгъл 90градуса- на „Симеон“- и на двете места има паркинги.

Няма ги и двете четириетажни представителни сгради-паметници на „Будапеща“ 11, нито огромните им градини с едновековни дървета!

Въпросът е кой позволи, кой нареди и кой има полза от това унищожение?

Отговорът:

1. Район „Оборище“, бидейки и собственик на някои от терените и разрушените сгради. Район „Оборище“, известен предимно с най-арогантната , некомпетентна и противна администрация, ако не се брои „Възраждне“. Район „Оборище“, чиято кметица отказва всякаква среща с нас като непрекъснато я отлага. Район “ Оборище“, който видимо следва политика на унищожение към Стара София.

2. Трудно е да се установи, но е и прозрачно. Това помитане на исторически сгради в центъра чудесно се вписва в концепцията на ДАГ, СО и главния архитект за чакащите инвестиции, за които трябва да се отвори място, защото те вече са решени (може би и предплатени?), възложени и проектирани и няма какво там да ревем за някакви си съборетини!

3. НИПК- институцията винаги готова с пионерски устрем да порути де каквото може, да съгласува, одобри и пусне в действие всяка мегаломанско-идиотска проекция на градоустройствения делириум на тандема кмет- главен архитект- справка ул. „Раковски“124, където строежът вече напредва по предварителния, незаконно допуснат, несъгласуван проект, който по чудо се оказа съгласуван в първоначалния си вид, дори без глоба за нарушителите!

Изходът?

Приятели и съмишленици, молим ви, нека бомбардираме институциите и медиите с възражения , разяснения и жалби по случая, а и по други аналогични случаи ! Нека се опитаме най-сетне да ги стреснем!

Изглежда, че скандалът е последнто ни останало оръжие!

Да го използваме!

Advertisements

3 Коментари

  1. Яна Пеловска said,

    Абсолютно съм съгласна с всичко казано в материала! Пред очите ми разрушават красиви къщи, за да строят на тяхно място грозни и безлични кооперации!
    Подкрепям инициативата изцяло, защото тъжната истина е, че това се случва не само на улица „Будапеща“, а в целия център на София и по този начин се сбогуваме с автентичния облик на нашия град!

  2. Shekerletov said,

    Много тъжно. Бихте ли сложили снимки на къщите, които са били съборени?

  3. Лъчезар П. Томов said,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: