Телеграф за нас

септември 11, 2008 at 3:52 pm (Преса)

Актуално в медиите Никой няма да бута старите сгради
4.4.2008 г.
    Центърът на София става резерват
   
   Само у нас останали ценни здания, съборени от войните в Европа
   
   Олющените фасади крият делото на световни архитекти

   


   АНТОНИЯ ЧОРЕВА
   Центърът на София да стане архитектурен резерват, а старите сгради да бъдат напълно защитени и никой да няма право да ги събаря, тъй като са уникати. Това предложение се разглежда в Дирекцията по архитектура и градоустройство в общината по предложение на граждански организации, научи „Телеграф“.
   Част от старите къщи, които са били уникати, вече са съборени и на тяхно място израства я търговски център, я офис сграда. Защитата на центъра цели да спре събарянето на паметниците на културата, а не развитието на града. Новите търговски центрове например могат да се строят в старите къщи след реконструкцията им. Вековните здания в българската столица и в други градове са единствените по рода си в Европа. Техните фасади са дело на най-големите архитекти на всички времена и трябва да бъдат опазени, обясниха от гражданска инициатива „София – исторически град“. Най-ценните са сградите в центъра – в петте района „Сердика“, „Средец“, „Триадица“, „Оборище“ и „Възраждане“. Именно тези райони трябва да влязат в защитената зона на София. Защитена означава да се забрани събарянето на старите сгради и паметниците на културата, а строителството в центъра да е съобразено с архитектурата на стара София и да е в ретро стил. Сега на места до стари сгради изникват нови модерни проекти и центърът става грозен, коментират още от гражданското сдружение. От „Историческа София“ предлагат още в защитената зона да няма възможност за високо строителство, а само за ниски параметри.
   По света
   Историческите части на Прага, Виена, Париж, Лондон, Женева, Линц, Братислава, Белград са почти неприкосновени за строителите. Разрешителни за строеж се издават изключително трудно и при широк обществен дебат. Целта е и старият център на София да има такъв статут. Десетки хиляди са старите сгради на по 1 -2 века в столицата. Не повече от 10% от тях са защитени от закона, 10% вече са съборени и също толкова са реконструирани. В София има сгради, които са строени още в края на 19 век. Една от най-уникалните части на столицата е по бул. „Дондуков“, обясни пред „Телеграф“ Тодора Янева от сдружението за историческия град. По булевардите „Мария Луиза“, „Сливница“, „Христо Ботев“ и „Раковска“ също се извисяват голяма част от паметниците на културата. Те са в окаяно състояние, защото много от собствениците не се грижат за тях или пък за къщите се водят ожесточени наследнически войни.
   Уникални
   Старите здания в центъра са били на най-големите български големци. Те са правени от световноизвестни архитекти и са проектирани в най-модерните за времето си стилове – сецесион, ар нуво и баухаус. Техните фасади, орнаменти, тераси и покриви са в стилове, които ги правят единствените по рода им. Такива са били къщите и в цяла Европа. Страната ни обаче има уникалната възможност да не е участвала във войни и така сградите са оцелели. А в Европа вече не са останали градове, в които сградите да са автентични и да са строени преди векове, голяма част от тях са паднали при войните. Затова туристи от цял свят – Германия, Франция, Италия – се възхищават на зданията в центъра на столицата, които макар и грозновати, още пазят стила на вековете, обяснява още Тодора Янева. Дори в Пловдив положението е различно – там също
   има много стари сгради, но едва ли не има забрана те да се пипат и голяма част са реконструирани до перфектен вид.
   
   Район „Възраждане“ -сърцето на столицата
   Именно район „Възраждане“ е сърцето на стара София. Там е възникнал центърът на града преди години и там са строени къщите на големците и богаташите. Затова и в този район, който обхваща сега най-грозната и олющена част на столицата, паметниците на културата и старите големи къщи са най-много. Именно в този район са творили и световните архитекти от Австрия, Германия и Италия. Сега това е най-грозната и изоставена част на столицата. Тук се намира Женският пазар, който допринася за циганията в района. Старите богаташки къщи на търговците пак са тук и сега са уникални, но не са оправени.
   04.04.2008 г., с. 6-7

Бележка на „София- исторически град“:

Статията е свободна трактовка на въпроси, обсъдени с журналистката и ние не заставаме зад тази публикация, поради огромното количество фактологични грешки в нея.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: