УДАРЪТ В СЪРЦЕТО НА СОФИЯ

септември 5, 2008 at 4:19 pm (Скандалът "Възраждане")

Дори и да звучи пресилено, точно за това става дума. За удар в сърцето на София. Аналогията със заглавията от 11.09.2001 не е случайна. Точно както терористичните атаки в Ню Йорк връхлетяха изневиделица и донесоха необратими последици в ландшафта, психиката и идентичността на жителите на Голямата Ябълка, точно така ще се стовари върху София и новият ПУП във „Възраждане“  и ще нанесе непоправим удар върху сърцето на София, изтривайки от картата й цели квартали с историческа, архитектурна, археологическа, търговска, социална, романтична, туристическа и каква ли още не стойност.

За тези, които още не са разбрали, новият ПУП предвижда тотално прекрояване на кварталите в периметъра м/у бул. „Мария Луиза“, „Тодор Александров“, “ Христо Ботев“ и „Пиротска“, състоящо се от отчуждаване и разрушаване на над 16 сгради(повечето от които със знакова архитектура и история) с цел прокарване на две улици, отстоящи на ок.10м. от „Тодор Александров“ и успоредни на него, за които се твърди, че са в „обществен интерес“ и ще облекчат трафика в района. За останалите сгради вече съществуващата 3D визуализация също показва, че ще бъдат заменени от гигантски многофункционални (СМФ) постройки и няколко „акцента“ на по 35-40м.

И за идиота е ясно, че интересът в това начинание е само частен и то финансов. Единствените, които ще бъдат обслужвани от тези улици,  ще са частно финансираните постройки по „Тодор Александров. Видно е, че това, което се цели е окрупняване на парцели, невъзможно в момента, тъй като става дума за десетки собственици, повечето от които предпочитат да си живеят в имотите и да ги реставрират.

Фашисткко-сталинистките подходи към осъществяването на този „паметник неръкотворен“ на наглостта на арх. Диков/кмет Б.Борисов са фрапантни. Те са, струва ми се, прецедент в съвременния цивилизован свят.Точно затова и всички граждани на София( от чието име се твори това безобразие и от чийто джоб се/ще се финансира то) трябва най-сетне да им се противопоставим решително в стилистиката на целия този фарс с трагичен оттенък и да кажем: „No passaran!“!!!

Разгледайте галерията от снимки на предвидените за разрушаване сгради(предосатвени ни от Полина Хаджимитова) тук и подкрепете подписката срещу плана на

http://www.bgpetition.com/protest-pup-sofia/index.html

Venceremos!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: