Срещу проекта за реконструкция на Женски пазар

август 20, 2008 at 12:53 pm (Документи)

ОТ    ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА
       „СОФИЯ-ИСТОРИЧЕСКИ ГРАД“
                                                 ДО
                                         КОМИСИЯ ПО УСТРОЙСТВО НА
                                         ТЕРИТОРИЯТА И ЖИЛИЩНА ПОЛИТИКА
                                         СОС
                                         УЛ. „МОСКОВСКА“ №33
                                         СОФИЯ
 
                              КОПИЕ:  ДО
                                        КМЕТА НА РАЙОН „ВЪЗРАЖДАНЕ“
                                              БУЛ. „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“ 62
                                              СОФИЯ
 

                                        ДО
                                        ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ГРАД СОФИЯ
                                        УЛ.“СЕРДИКА“ №5
                                        СОФИЯ
 
 
                                        ДО НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ЗА
                                        ПАМЕТНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА
                                        БУЛ.“ДОНДУКОВ“ 16
                                        СОФИЯ 1000
                                         
                                        ДО МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
                                        
БУЛ. „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“ № 17
 

 

ОТНОСНО:

Доклад вх. № 93-00-3155/01.07.2008 г.  относно одобряване на проект- изменение на план за регулация и застрояване за кв.кв. 142, 142а, 150 и 199а, м. „Зона Б-2″ (Женски пазар), район „Възраждане, внесен от арх. Петър Диков и гласуван на даседание на СОС

 

 

Уважаеми господа,

 

             1.Бихме искали да споделим, че с тревога научихме за измемението на плана за регулация и застрояване на Женски пазар, одобрен на заседание на СОС от 10.07.2008г. От повече от година в различни медии, както и в район „Възраждане“, се разпространява идейният проект за реконструкция на Женски пазар, дело на колектив с ръководител арх. Росица Никифорова.(напр. В-к „Строителство Градът“, бр.28,14-20 юли 2008г.)

Това, което буди тревога в този проект е абсолютната му архитектурна, историческа и социална  неадекватност спрямо мястото, функциите и на-вече историко-архитектурния облик на района около Женски пазар. За съжаление този проект не отразява нито един аспект на историческото тържище, което представлява пазарът и, макар и да бележи опит за изключително необходимото преустройство и реновация на този район, той е неуспешен и категорично неприемлив. Безспорна е необходимостта от реновация на целия район и реконструкция на терена на самия пазар, който от дълги години е язва в центъра на София. Проблемът произтича от това, че предвиденият проект на първо място не включва реновация и рехабилитация на околните сгради и инфраструктура и от това, че се предвижда промяна в предназначението на по-голямата част от пазара. Може би най-сериозният проблем, обаче, представлява стилът на предвидените постройки- той е  постмодернистичен, в кубични правилни форми и видимо изпълнен с материали, добили голяма популярност в последните години при строителството на бизнес сгради в България.Тези му характеристики ще допринесът за окончателната загуба на историческа автентичност и архитектурна ансамбловост на района по подобие на вече реконструираната част откъм бул.“Сливница“ ( проект на същия колектив), която не само контрастира неприятно с околната архитектура, но показва изключителна амортизация на материалите за кратък срок на експлоатация.

             2.Другият проблем, който възниква относно реконструкцията на Женски пазар е липсата на широко обществено обсъждане на вариантите и избор на проект от няколко предложения публично и с участието на гражданите и НПО, занимеващи се с опазване на културното наследство и екология.

             3. С оглед на запазването на архитектурния облик на Стара София, чийто символ е Женският пазар, настояваме за изработване на проект за реконструкцията му в стила на околните сгради и в духа на архитектурата от началото на ХХ в., за да може този район да се превърне в оживена и приятна туристическа атракция, както това се случва с историческите тържища на редица световни столици и исторически градове.Поради това смятаме, че е необходимо реконструкцията да се извърши с традиционни строителни материали и в стила на околните сгради.

             4. Бихме искали да Ви обърнем внимание на факта, че реализирането на проект в такъв стил би компрометирало стартилата вече процедура по кандидатурата на София за включване в Списъка на Културно-Историческото Наследство на ЮНЕСКО.

             5. Подчертаваме острата необходимост от рехабилитация и реставрация на сградите и инфраструктурата на целия район около Пазара.

             6. Въз основа на гореспоменатите факти категорично възразяваме против предложения проект за реконструкция на Женски пазар.

 

 

Надяваме се на вашето съдействие, за да може скоро и София да има своя обновен и носещ традициите на ранния ХХв. пазар.

 

                                                       
                                                          С уважение:

Advertisements

9 Коментари

 1. маг.инж.Кеворк Тавитян said,

  Подкрепям категорично изразеното становище в писмото.

  • Sarkisian said,

   ЯВНО НЯМАТЕ НИКАКВА ПРЕДСТАВА ЗА ГАДОСТТА В КОЯТО ЖИВЕЕМ ТАМ !!! :(((

 2. Петър Торньов said,

  Напълно подкрепям становището!
  Изумен съм от инертността и провинциалността на „модерни“ Софиянци и стремежа да унищожаваме всичко автентично докато превърнем града в един жалък колаж от кич, недуразумения и невежество! Унищожаването на Пазара ще е последният умъртвителен удар върху стара София. Та това е едно от последните места в града запазили характер и дух и пощадени от всеобщата чалга. Запознат съм с конкурсния проект и го отхвърлям категорично. Подобен проект мога да си представя между блоковте в Люлин или Младост, та да затвориш едно око и да махнеш с ръка. Като една от наи-чувствителните градски зони считам, че реконструкцията на Женския Пазар трябва неминуемо да бъде продукт на международен конкурс и изисква особен подход респектиращ историческото значение на квартала. Само една минималистична „хирургическа“ намеса, която разрешава основни проблеми би била оправдана в случая. Наскоро една Архитектка/Урбанист от Холандия сподели с мен по повод Женския Пазар и подобни „култови“ квартали в Европа: Don`t touch it!
  В противен случай се отдалечаваме от Европа и се окопаваме в собствения си балкански провинциализъм. Никак не е чудно че младото поколение българи все още масово напуска страната. Причината не е икономическа, разбирам ги добре.

 3. теодосиева said,

  Живея и работя на Женски пазар,и за мен това е един много подценяван район за които се заговаря само когато някои е заинтерсован да доиде и под проформата на безумни проекти да се започне ГОЛЯМОТО КРАДЕНЕ.Елате да видите грозната и нефункционална НОВА ЧАСТна пазара,колко мръсно,изгнило и ръждясало е всичко.Помня годините в които управител на пазара бе г-нДюлгеров,един страхотен мениджър които рабоеше за интереса и на търговците и на клиентите и ако не бяха партийни интереси пазарът нямаше да е полупразен-не останаха нито качествени търговци нито качествени клиенти.Сергиите наполовина са празни,ето един пример как една супер печеливша машина бе толкова много увредена,че става само за вторични!Елате и вижте двете градинки над ул.Кирил и Методий, интересно колко средства струва на нас данъкоплатците ремонтът от които не остана и следа,затвориха гостилницата на човек които бе засадил 60овошни дръвчета в едната градинка и бе създал оазис от зеленина в центъра на София.Дръвчетата се изрязаха защото не са модерни,а от модерните не останаха защото ги изкорениха,пеиките и люлката са счупени.И така,на фона на всичко дотук,като видях грозния мастодонт от проекта които ,нито се вписва в околността нито в представите ни направо се изумих.Абе хора,толкова ли няма някой кадърен архитект който да не ни праща в света на фантастиката?Не е нужно кои знае колко,просто нови магазинчета,на мястото на старите!Поне тогава да са оправдани жестоките наеми които сега се вземат за бараките сега вариращи до 2500лв.а на сергиите до 1200лв.Знаете ли как се изкарват тези пари?!Какво трябва да продава търговеца на пенсионерите обикалящи да намерят по ниски цени за да спечели толкова !!! Много се отказват, за нас остава надежда че все нещо ще се промени…докато издържим.

 4. Анна Калинова said,

  http://www.transformatori.net – zapoviadaite v sybota 9ti mai tam sred sergiite, da pogovorim

  • теодосиева said,

   Надявам се,че ще дадете прозрачност на вашите анкети и ще ги направите достъпни и за хората на който съдбата на пазара не е безразлична.Нека резултатите от вашето проучване да се прочетат от всички за който е важно да знаят каква ще е съдбата му.А тези които са се настроили на тема ГОЛЯМОТО КРАДЕНЕ поне веднъж да се вслушт в мненията на обикновения човек .

 5. Валери Гюров said,

  http://transformatori.net/
  част от резултати са публикувани: )

 6. р маринова said,

  Здравейте, поздравления за изразените мнения, които напълно споделям. Наистина трябва да се борим за запазването на това тържище, което е един от символите на София, което за съжаление загуби старата си атмосфера, но може да я върне. Разбирасе,това може да стане и с малко средства – да се изготви един подходящ проект, с магазинчета – стил „чаршия“ – кокетни, чисти, светли и да се предложи на сегашните наематели и нови да инвестират, като част от наема им възвръща инвестицията за определено време. Би могло това да стане и с кредит от някоя банка, като окйто няма възможност да инвестира собствени средства, да изтегли кредит и така няма да се наложида се търсят пари за строеж, ще се построи нов пазар , който да привлича и млади и стари от София, страната и чужбина. А така наречаната нова част на пазара е като една грозна лепенка на това място. успех на начинанието ви

 7. Т.Иванова said,

  Не плачете за пазара!. Плачете за едно затворено българско училище в съседство с пазара , за криминализирането и обезбългаряване на района!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: