ОПУСТОШЕНИЕТО НА УЛ. „БУДАПЕЩА“

март 31, 2009 at 6:17 pm (Текстове)

Улица „Будапеща“ е пряка на „Дондуков“ и до скоро беше една от най-зелените, красиви и романтични улици на Стара София. Докато не започна поетапно и целенасочено унищожение. От около 6м. тази наистина изключително приветлива и приятна улица започна да губи облика си. Бяха варварски разрушени над 5 великолепни къщи, до една паметници на културата, унищожени бяха дворовете и дърветата в тях, красивите характерни огради. На тяхно място сега зеят грозни чакълени петна- „терените“ бяха превърнати в паркинги! Тези паркинги, освен че са светотатство върху тъкънта на стария град, са и абсолютно ненужни и празни през 90% от времето! Изчезнаха от лицето на Стара София и два дома за възрастни хора- единият на „Будапеща“ , а другият – пад ъгъл 90градуса- на „Симеон“- и на двете места има паркинги.

Няма ги и двете четириетажни представителни сгради-паметници на „Будапеща“ 11, нито огромните им градини с едновековни дървета!

Въпросът е кой позволи, кой нареди и кой има полза от това унищожение?

Отговорът:

1. Район „Оборище“, бидейки и собственик на някои от терените и разрушените сгради. Район „Оборище“, известен предимно с най-арогантната , некомпетентна и противна администрация, ако не се брои „Възраждне“. Район „Оборище“, чиято кметица отказва всякаква среща с нас като непрекъснато я отлага. Район “ Оборище“, който видимо следва политика на унищожение към Стара София.

2. Трудно е да се установи, но е и прозрачно. Това помитане на исторически сгради в центъра чудесно се вписва в концепцията на ДАГ, СО и главния архитект за чакащите инвестиции, за които трябва да се отвори място, защото те вече са решени (може би и предплатени?), възложени и проектирани и няма какво там да ревем за някакви си съборетини!

3. НИПК- институцията винаги готова с пионерски устрем да порути де каквото може, да съгласува, одобри и пусне в действие всяка мегаломанско-идиотска проекция на градоустройствения делириум на тандема кмет- главен архитект- справка ул. „Раковски“124, където строежът вече напредва по предварителния, незаконно допуснат, несъгласуван проект, който по чудо се оказа съгласуван в първоначалния си вид, дори без глоба за нарушителите!

Изходът?

Приятели и съмишленици, молим ви, нека бомбардираме институциите и медиите с възражения , разяснения и жалби по случая, а и по други аналогични случаи ! Нека се опитаме най-сетне да ги стреснем!

Изглежда, че скандалът е последнто ни останало оръжие!

Да го използваме!

About these ads

3 коментара

  1. Яна Пеловска said,

    Абсолютно съм съгласна с всичко казано в материала! Пред очите ми разрушават красиви къщи, за да строят на тяхно място грозни и безлични кооперации!
    Подкрепям инициативата изцяло, защото тъжната истина е, че това се случва не само на улица „Будапеща“, а в целия център на София и по този начин се сбогуваме с автентичния облик на нашия град!

  2. Shekerletov said,

    Много тъжно. Бихте ли сложили снимки на къщите, които са били съборени?

  3. Лъчезар П. Томов said,

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: